Julkaisut

Hävikkiviikko Suomussalmen kouluilla 

Julkaistu 25.9.2024 Muokattu 25.9.2024
Digitaalisen vaa'an päällä on astia, ja siinä ruokajätettä. Vaa'an vieressä näkyy paperia ja kynä.

Tällä viikolla (23.–27.9.2024) Karhulanvaaran ja Ruukinkankaan kouluilla kiinnitetään erityistä huomiota ruokahävikkiin ja sen vähentämiseen. Hävikkiviikko on valtakunnallinen tapahtuma. 

“Pidämme aihetta esillä luokissa oppilaiden ikätason mukaisesti ja pyrimme kiinnittämään erityistä huomiota ruokahävikin syntyyn kouluruuan yhteydessä”, Karhulanvaaran koulun johtaja Pekka Kemppainen kertoo. 

Ruukinkankaan koulun seinille on tulostettu tietoiskuja muun muassa pakkausmerkintöjen “parasta ennen” ja “viimeinen käyttöpäivä” eroista. Oppilaita myös muistutetaan ottamaan vain sen verran ruokaa kuin mitä jaksaa syödä. 

“Nälkäisenä silmät syövät helposti enemmän kuin vatsaan sopii”, ruokapalveluesimies Paula Moilanen naurahtaa. 

Kampanjaviikon tavoitteena on innostaa oppilaita tarkkailemaan ottamansa ruuan määrää. Kaikki saavat kuitenkin syödä kyllikseen. 

“Meillä saa aina hakea lisää, eikä esimerkiksi kappalerajoituksia ole”, Moilanen jatkaa. 

Hävikkiviikolla Ruukinkankaalla yläluokkalaiset punnitsevat päivittäin oppilaiden lounaalta syömättä jättämän ruuan. Iltapäivällä yläluokkien kotitaloustunneilla valmistetaan hävikkiruokia. 

“Esimerkiksi vähän nahistuneesta vihanneksesta voi vielä tehdä jotakin, eikä aina tarvitse heittää vihannesta kokonaan pois, jos toisessa päässä on huonompi kohta”, kotitalouden ja terveystiedon lehtori Arja Pänkäläinen kertoo. 

Esimerkiksi kesäkuripitsaa voi laittaa piirakkaan tai sämpylätaikinaan, tai siitä voi tehdä kasvipihvejä. 

Karhulanvaaran koululla 6. luokan oppilaat punnitsevat päivittäin biojätteeksi päätyvän ruuan. 

“Seuraamme mielenkiinnolla kehitystä viikon aikana. Samalla viikolla kertaamme ruokailun yhteydessä myös hyviä ruokailu- ja käytöstapoja: Miten ruoka-annos kootaan, minkä verran ruokaa otetaan/maistellaan, miten huomioin muut ruokailijat, miten käytän aterimia jne.”, koulunjohtaja Kemppainen kertoo. 

Ylijäämäruokaa nuorille ja henkilökunnalle 

Nuorten työpaja Hanslankarit noutaa säännöllisesti maanantaista torstaihin ylijäämäruokaa Ruukinkankaalta. 

“Vain pari kertaa syksyn aikana on pitänyt soittaa ja kertoa, ettei ylijäämää ole”, ruokapalveluesimies Paula Moilanen kertoo. 

Ylijäämäruuan päätymistä biojätteeksi vähentää myös henkilökunnalle tarjottu mahdollisuus ostaa ylijäämäruokaa. 

“Jotkut ostavat säännöllisesti, toiset suosikkejaan”, hän kuvailee. 

Lue lisää valtakunnallisesta hävikkiviikosta: https://www.kuluttajaliitto.fi/havikkiviikko/ 

 

Teksti Tuula Leskinen
Kuvat Tuula Leskinen, paitsi Karhulanvaaran punnituskuva Pekka Kemppainen.

  

Jaa sivu: