Kyläasiat

Kyläasiat

Suomussalmi on elinvoimaisten kylien kunta. Kyliä on parikymmentä, vähän laskentatavasta riippuen, ja niissä asuu noin 30 prosenttia kunnan väestöstä. Monien kylien asukasluku kasvaa kesäisin vapaa-ajan asujien myötä jopa kolminkertaiseksi. Kylien elinvoimaisuuden säilyminen on koko kunnan etu. Tähän tähtää myös Suomussalmen kuntastrategia, jonka lähtökohtana on kunnan, yhdistysten, järjestöjen ja yritysten yhteistyö. Kyläyhdistykset ovat merkittävässä roolissa kylien toiminnan säilyttämisessä ja kehittämisessä.

Kunta tukee kylien toimintaa esimerkiksi vuosittaisella kylätoiminta-avustuksella ja kylien kehittämisrahaston varoilla. Kaksi kertaa vuodessa järjestettävä kyläparlamentti kokoaa kyläyhdistykset ja kunnan toimijat tapaamaan toisiaan, keskustelemaan ajankohtaisista asioista ja suunnittelemaan tulevaa. Kyläparlamentti kokoontuu tavallisesti keväisin ja syksyisin.  Syksyllä 2023 parlamentti kokoontui Piispajärvellä kyläseuran talolla ja keväällä 2024 vuorossa oli tapaaminen toimintansa pienen hiljaiselon jälkeen aktivoineen Vaarannivan kyläyhdistyksen vieraana.

Suomussalmen kyliä, joilla valtaosassa toimii aktiivinen kyläyhdistys, ovat mm. Hossa, Kianta, Korpela, Lappi, Myllylahti, Näljänkä, Näätälä, Pesiökylä, Piispajärvi, Pyhäkylä, Raate, Ruhtinansalmi, Saarikylä, Suomussalmen kirkonkylä, Vuokki ja Vääkiö.

Yhteyshenkilö kylien asioissa

Elinvoimakoordinaattori
Anu Komulainen
puh. 044 777 3171
anu.komulainen(at)suomussalmi.fi