Opiskelijana Kianta-Opistossa

Kianta-Opistossa, Suomussalmen kunnan ylläpitämässä kansalaisopistossa, voi opiskella kuka tahansa iästä, koulutustaustasta ja myös paikkakunnasta riippumatta. Kursseja järjestetään myös lapsille ja nuorille sekä erityisryhmille.

Kurssin vähimmäiskoko

Kianta-Opiston kurssit aloitetaan Suomussalmella seitsemällä (7) opiskelijalla ja Hyrynsalmella viidellä (5) opiskelijalla. Erityisryhmissä ja maaseutukylissä voidaan poiketa edellä ilmoitetuista opiskelijamääristä. Alkaneet kurssit pidetään lukukauden loppuun, mikäli kaikki opiskelijat eivät keskeytä kurssia. Opettaja päättää alle 16-vuotiaiden ottamisesta aikuisten ryhmiin.

Jos kurssi ei osanottajien vähäisen osallistujamäärän vuoksi toteudu, ilmoitamme kurssin peruuntumisesta ja maksetut kurssimaksut palautetaan. Kurssien peruutuksista ja muutoksista ilmoitetaan sähköpostilla tai tekstiviestillä.

Kurssin keskeyttäminen 

Jos keskeytät kurssin, ilmoita siitä toimistoon tai opettajalle, jotta emme tiedota turhaan kurssiasioista. Kurssin keskeyttäminen ei vapauta kurssimaksusta, eikä maksettuja kurssimaksuja palauteta takaisin.

Opiskeluoikeus ja todistukset 

Opiskeluoikeus on määräaikaan mennessä ilmoittautuneilla ja kurssimaksunsa maksaneella opiskelijalla. Kuluvan lukuvuoden opinnoista voi tilata kurssitodistuksen maksutta. Aikaisempien opintojen todistuksesta veloitamme 11 euroa. Todistuksen toimitusaika on yksi viikko.

Kansalaisopiston kursseista ei lähtökohtaisesti anneta paperista todistusta. Koskitietojärjestelmään vietyyn osaamisperusteiseen kurssiin (noppaopintopistemerkki) kuuluu arviointi ja suoritusmerkintä, joka ovat opiskelijan nähtävissä maksutta oma opintopalvelussa. Opiskelijan tulee ilmoittaa halukkuutensa opettajalle suorittaa kurssi-osaamisperusteisesti, jolloin hänen tulee täyttää lomake, jossa hän suostuu omien tietojen siirtoon kansalliseen opintosuoritus- ja tutkintorekisteriin (Koski-tietovaranto).

Oppitunnit ja kurssimateriaalit

Opintoryhmien opetusajat ovat kurssikuvauksissa. Yhden oppitunnin pituus on 45 minuuttia. Oppimateriaalin sekä opiskelu- ja käsityötarvikkeiden hankinnassa opettaja opastaa, mutta opiskelija maksaa ja hankkii ne itse. Joillakin kursseilla tehdään yhteishankintoja.

Kurssipalautteet

Kurssiarviointi on tärkeä työväline opetuksen kehittämisessä. Keräämme sähköisesti palauteet useimmista kursseista ja luennoista. Saat sähköpostiin linkin nimettömään palautekyselyyn. Voit antaa palautetta myös palautelomakkeen kautta tai suoraan opettajalle tai opiston henkilökunnalle.

Opiskelijavakuutukset

Suomussalmen kunnan asukkaat, kunnan peruskouluissa ja kansalaisopistossa opiskelevat kuntalaiset ja ulkopaikkakuntalaiset on vakuutettu LähiTapiolan ryhmätapaturmavakuutuksella.

Tapaturmasta on ilmoitettava opettajalle ja mahdollisimman pian myös opiston toimistoon. Vakuutus ei koske matkoja opintoryhmiin. Tapaturman sattuessa hakeudu julkiseen terveydenhuollon hoitoon vuorokauden sisällä. Säilytä maksukuitit. Opiskelijoiden työvälineitä ja -tarvikkeita ei ole vakuutettu. Hyrynsalmen kunta vastaa Hyrynsalmen kunnassa toteutettavien kurssien opiskelijoiden vakuuttamisesta. 

Muutokset opinto-ohjelmaan

Opisto pidättää oikeudet ohjelman muutoksiin. Opisto ei vastaa muutosten aiheuttamista mahdollisista haitoista. Muutoksista saat tietoa nettisivuiltamme, sosiaalisen median kanaviltamme ja toimistosta.

Ajantasaisimman tiedon kursseista ja luennoista saat opistomme ilmoittautumissivustolta tai soittamalla toimistolle.

KIANTA-OPISTON LUKUVUOSI 20232024

Syyslukukausi 4.9.–1.12.2023 (12 viikkoa)
Erikoiskurssit 1.8.2023 alkaen
Syysloma (vko 42) 16.22.10.2023

Kevätlukukausi  8.1.–12.4.2024 (13 viikkoa)
Talviloma (vko 10) 4.3.–10.3.2024

Jatkolukukausi  15.4.  24.5.2024 (6 viikkoa)
Erikoiskurssit 31.7.2024 saakka

Kursseille ilmoittaudutaan ennakkoon!

Kurssille voi ilmoittautua:

 1. Internetissä osoitteessa: uusi.opistopalvelut.fi/kiantaopisto tai
 2. Opiston toimistossa Suomussalmen kunnantalolla (Kauppakatu 20, II krs.) mato 9–15 tai
 3. puhelimitse p. 044 777 3157 tai 044 777 3212.

Ilmoittaudu kurssille ajoissa. Kurssi toteutetaan, jos viikkoa ennen (7 pv) kurssin alkamispäivää kurssille on ilmoittautunut minimimäärä 67 opiskelijaa. Ilmoittautumalla varmistat paikkasi kurssilla sekä kurssin toteutumisen.
Ilmoittautuminen ei ole mahdollista, jos opiskelijalla on maksamattomia kurssimaksuja.

Merkitse aloitusaika kalenteriisi, emme lähetä erillistä muistutusta.

Kurssipaikan peruminen

Ilmoittautumisen voi perua opiston toimistoon puhelimella p. 044 7773157 tai
sähköpostilla kianta-opisto@suomussalmi.fi.

Esteen sattuessa tee perumisilmoitus viimeistään 7 päivää ennen kurssin alkamista

Kurssipaikan perumisen voi tehdä maksutta 7 vrk ennen kurssin alkua. Tämän jälkeen ennen kurssin alkamista tehdystä peruutuksesta perimme puolet (50 %) kurssimaksusta, kuitenkin enintään 21 euroa.

Jos perut kurssin alkamispäivän jälkeen, laskutetaan koko kurssimaksu. Mikäli jäät tulematta kurssille, mutta et peru osallistumistasi, perimme koko kurssimaksun. 

Osallistujan tulee ilmoittaa itse kurssin peruuttamisesta opiston toimistoon.
Peruutusta ei voi tehdä opettajalle. Laskun maksamatta jättäminen ei ole peruutus.

Peruuntumisesta ilmoitamme – alkamisesta emme!

Ilmoitamme kurssin peruuntumisesta, jos kurssille ei ilmoittaudu riittäväsi osallistujia. Kurssin alkamisesta emme ilmoita. Alkaneet kurssit pidetään lukukauden loppuun, elleivät kaikki opiskelijat keskeytä kurssia.

Opintomaksut

Kurssimaksu maksetaan erikseen syys- ja kevätlukukaudelle. Opinto-ohjelmaan merkitty kurssimaksu on lukukausimaksu (lk). Maksujen perusteena ovat kurssin tuntimäärä sekä mahdolliset tarvikemaksut (10 €) ja lasi- ja keramiikkapiirien polttomaksut (10 €), jotka on lisätty kurssimaksuun. Lasten keramiikkaryhmissä tarvikkeet sisältyvät kurssimaksuun. Suomussalmen kunnan sivistyslautakunta päättää vuosittain Kianta-Opiston kurssimaksuista em. perusteiden pohjalta.

Ilmoittautuessasi sitoudut maksamaan kurssimaksun

Voit maksaa kurssimaksun verkkopankissa ilmoittautumisen yhteydessä.  Ilmoittautumisjärjestelmä ohjaa sinut verkkomaksuportaaliin, jossa voit valita CEEPOS / Paytrail -maksamisen omassa verkkopankissasi. Smartum-saldolle ja ePassi-maksuille on verkkomaksuportaalissa omat maksupainikkeet.

Maksulinkki

Ellet ole maksanut kurssimaksua ilmoittautumisen yhteydessä, lähetämme kurssin alkamisen jälkeen maksulinkin sähköpostiosoitteeseesi, jos olet sen meille ilmoittanut. Maksulinkki on voimassa kaksi viikkoa. Mikäli et halua tai pysty maksamaan maksulinkin kautta, voit jättää maksulinkin huomioimatta.

Paperilasku

Kurssimaksun voi jättää myös laskutettavaksi. Kurssimaksu laskutetaan lukukausittain kurssin alettua ilmoittautumisten perusteella.

Maksaminen Virkistyskylpylän Kiannon Kuohujen kassalle

Kurssimaksun voi maksaa myös Virkistyskylpylän Kiannon Kuohujen kassalla kahden viikon aikana kurssin alkamisesta. Virkistyskylpylän Kiannon Kuohujen kassalla voit maksaa muillakin sähköisillä maksuvälineillä mm. Easybreak ja Edenred -korteilla. Tarkista, mitä muita maksutapoja sekä maksuvälineitä on kassalla käytettävissä.

Perintä

Viivästyneistä kurssi- tai muista maksuista peritään korkoa ja maksut ovat ulosottokelpoisia. Maksamattomat laskut menevät perintään.

Opintokortit ja opintoseteliavustus (S)

Kausikortti

Kausikortti oikeuttaa opiskelemaan lukukauden aikana kaikissa muissa opintoryhmissä paitsi erikseen merkityillä kursseilla (pl. yksilöopetus, sisäpyöräily, seuratanssit ja erikoiskurssit). Kausikortin voi ostaa ilmoittautumalla Kausikortti-kurssille Kianta-Opiston ilmoittautumissivustolla (uusi.opistopalvelut.fi/kiantaopisto). Älä maksa kausikorttiin oikeuttavia kursseja ilmoittautumisen yhteydessä. Maksat vain kausikortista.

Kausikortin voi myös hankkia ottamalla yhteyttä opiston toimistoon p. 044 777 3157. Opettajilta ei enää saa kausikortteja. Kausikortti tulee olla hankittuna lukukauden alkaessa. Kausikortin hinta on syyslukukaudella 85 €, kevätlukukaudella 85 €.

Liikuntakortti: toimii kuin kausikortti, mutta vain liikuntaryhmiin

Jumppapassilla voit osallistua lukukauden aikana opiston viikko-ohjelmaan kuuluville liikuntatunneille (lukuun ottamatta sisäpyöräilyä ja seuratansseja). Jumppapassin hinta on 60 € ja sen saat ilmoittautumalla verkkokaupassa Jumppapassi -kurssille tai opiston toimistosta ottamalla yhteyttä p. 044 777 3157.

Kaiku-kortti 

Kaiku-kortilla voi käyttää maksutta kulttuuripalveluita tai opistojen tarjontaa Kainuussa. Kortin saa esim. sosiaalitoimistosta tai etsivältä nuorisotyöltä. Kaikukortti oikeuttaa opiskelemaan lukukauden aikana kaikissa muissa opintoryhmissä paitsi erikseen merkityillä kursseilla. Kurssikohtaisesti hyväksytään yksi kaikukortti per kurssi ja henkilö voi käyttää Kaikukorttia yhdelle kurssille lukukauden aikana. Kortin käytöstä on aina ilmoitettava etukäteen toimistoon.

Kursseilla, joissa on tilaa voi vierailla opettajan luvalla yksittäisellä kokoontumiskerralla 6 €:n kertamaksulla, joka maksetaan etukäteen Virkistyskylpylän Kiannon Kuohujen kassalla. Ilmoitathan maksaessasi nimesi sekä kurssinumeron tai sen nimen. Voit myös maksaa toimistolta saatavalla maksulinkillä.

Opintoseteliavustus (S)

Opetushallitus myöntää vuosittain opintoseteliavustuksen Kianta-Opistolle. Avustus kohdistetaan ohjeiden mukaan maahanmuuttajille (asunut Suomessa alle neljä vuotta), alhaisen pohjakoulutuksen omaaville, oppimisvaikeuksia kokeville, työttömille ja eläkeläiselle. Opintoseteliavustuksen voi saada kerran lukukaudessa. Avustus myönnetään kulloinkin käytettävissä olevan määrärahan puitteissa.

Suomussalmen toimipisteen kurssit on merkitty S-kirjaimella kurssinimen kohdalla. Opintosetelikurssille voi osallistua, vaikka ei kuulu kohderyhmään, maksamalla kurssimaksun.

Hyrynsalmen toimipisteen opintosetelit maahanmuuttajien (asunut Suomessa alle neljä vuotta), työttömien ja eläkeläisten kurssimaksuihin myönnetään syys- ja kevätlukukaudella 15 € arvoinen opintoseteli. Asiaan liittyvä todistus on esitettävä. Asianmukaisesti täytetty setelihakemus on palautettava toimistolle syyslukukaudella 30.9. mennessä ja kevätlukukaudella 31.1. mennessä. Lomakkeita on saatavissa opettajalta, Hyrynsalmen kirjastolta tai toimistosta. Voit myös palauttaa hakemuksen kurssin opettajalle tai Hyrynsalmen kirjastoon. Opintoseteliavustuksen voit saada kerran lukukaudessa. Maksa kurssimaksusi vasta hakemuksen hyväksymisen jälkeen.

Poikkeustilanteiden kurssimaksupalautuksen ehdot

 • Jos opetusta voidaan jatkaa verkko- tai etäopetuksena tai opetus voidaan siirtää toteutettavaksi myöhemmin, kurssimaksua ei palauteta. Järjestettävään etäopetukseen tai korvaaviin kurssin osallistumiskertoihin osallistumatta jättäminen ei ole peruste kurssimaksun palauttamiselle.
 • Mikäli opetusta ei voida jatkaa etäopetuksena tai siirtää myöhempään ajankohtaan, opiskelija voi hakea palautusta kurssimaksusta. Tällöin kurssimaksua palautetaan siinä suhteessa kuin kurssikertoja olisi ollut vielä jäljellä.

Näin ilmoittaudut netissä!

 1. 1
  Siirry ilmoittautumissivustolle

  Kianta-Opiston ilmoittautumissivulle pääset nettiselaimella. Kirjoita selaimen osoiteriville uusi.opistopalvelut.fi/kiantaopisto ja siirry sivustolle.

  Voit klikata sivustolle myös tästä linkistä:
  uusi.opistopalvelut.fi/kiantaopisto

 2. 2
  Valitse kurssi ja lisää se ostoskoriin

  Voit hakea kursseja kirjoittamalla hakukenttään kurssin nimen tai osan siitä.  Vasemman reunan valinnoilla voit rajata näytettäviä kursseja mm. teeman, ainealueen tai viikonpäivän mukaan.

  Klikkaa valitsemasi kurssin kohdalta painiketta "Lisää ostoskoriin". Kurssi säilyy ostoskorissa varattuna 30 minuutin ajan.

 3. 3
  Täytä osallistujan tiedot

  Siirry ostoskoriin ja täytä osallistujan tiedot. Täytä myös maksajan tiedot, jos osallistuja on alaikäinen tai kurssimaksun maksaa joku muu kuin osallistuja. Hyväksy ehdot ja klikkaa "Lähetä ilmoittautuminen".

 4. 4
  Ilmoittautumisvahvistus

  Kun lähetät ilmoittautumisen, seuraavalle näytölle avautuu vahvistus ilmoittautumisestasi. Nyt olet ilmoittautunut!

  Jos haluat maksaa kurssin heti, jatka klikkaamalla "Siirry maksamaan". Jos haluat maksaa myöhemmin, älä klikkaa maksupainiketta, vaan sulje selainikkuna.