Kumppanuustalo - aktiivisten toimijoiden kohtaamispaikka

Suomussalmen kunta tukee kolmannen sektorin toimijoita monin eri tavoin. Yksi näistä tukimuodoista on Kumppanuustalo, jonka kunta tarjoaa maksutta paikallisten yhdistysten ja järjestöjen käyttöön.  

Kumppanuustalo tarjoaa kaikille yhdistystoiminnasta kiinnostuneille mukavaa yhdessä olemista ja tekemistä. 

Kumppanuustalo soveltuu matalan kynnyksen toimintaan, ja keskeisellä paikalla, osoitteessa Kiannonkatu 17, sijaitseva tila on helposti saavutettavissa. Kumppanuustaloa käyttää tällä hetkellä 24 yhdistystä. 

Kumppanuustalon arkipäiväisestä toiminnasta vastaa Suomussalmen Eläkeläiset ry. Vastuu siirtyi tehtävää pitkään hoitaneelta Ylä-Kainuun Hengitysyhdistykseltä uudelle toimijalle lokakuussa 2023. Talon vastuuhenkilöinä toimivat Helena Juntunen ja Marja-Liisa Holappa. 

Talon käytöstä kiinnostuneet yhdistykset voivat ottaa yhteyttä Suomussalmen Eläkeläisiin sähköpostitse, osoite on suomussalmenelakelaiset(at)gmail.com. Taloon pääsee tutustumaan sopimuksen mukaan. 

Kunnan yhteyshenkilönä Kumppanuustalon asioissa toimii elinvoimakoordinaattori Anu Komulainen 

Monenlaista toimintaa 

Valtaosalla yhdistyksistä on Kumppanuustalolla aktiivista toimintaa. SPR:n Suomussalmen osasto harjoittelee ensiaputaitoja säännöllisesti ja tarjoaa ruoka-apua vähävaraisille. Suomussalmen Eläkeläiset järjestää Porinakerhon kahdesti kuussa, bingoakin on pelattu ja Kianta-Opisto pitää kunnosta huolta tuolijumpalla. Suomussalmen reumayhdistys järjestää talossa esimerkiksi vertaistoimintaa ja jäsentapahtumia. Talolla on laulettu karaokea ja askarreltu yhdessä. Myös vauvasukkien neulomiseen otettiin osaa usean yhdistyksen aktiivin voimin. Osa yhdistyksistä käyttää Kumppanuustaloa vuosikokousten järjestämiseen. Nämä vain esimerkkinä mainiten. 

Kumppanuustalo soveltuu hyvin myös erilaisten koulutusten järjestämiseen, niin etäyhteyksin kuin paikan päällä. 

Kumppanuustaloa käyttävät yhdistykset tapaavat toisiaan säännöllisesti kokouksissa, joissa kuullaan yhdistysten kuulumiset ja sovitaan ajankohtaisista, yhteisistä asioista. 

Kumppanuustaloa käyttävät yhdistykset vastaavat tiloista yhteisesti: tilat siistitään aina käytön jälkeen ja vuorotellen kerran kuussa yhdistykset siivoavat tilat perusteellisesti. Taloa käyttävät yhdistykset maksavat pientä käyttömaksua, jolla hankitaan mm. siivousaineet ja -tarvikkeet. 

Kumppanuustalon aktiivista toimintaa on ihasteltu niin maakunnallisesti kuin valtakunnallisestikin! Kumppanuustalon pysyminen vireänä kohtaamisen ja toiminnan paikkana on kunnankin tavoite.  

Kaksikerroksinen rakennus päädystä kuvattuna, päädyssä katettu sisäänkäynti.