Julkaisut

Jussi Huovinen 100 vuotta

Julkaistu 12.3.2024 Muokattu 12.3.2024

Perinteentaitajan, vienalaisen kulttuurin patriarkan Jussi Huovisen syntymästä tulee huhtikuun alussa kuluneeksi 100 vuotta. Hänen kunniakseen järjestetään Suomussalmella kansalaisjuhla. Tilaisuudessa tuodaan esille hänen elämäntyötään ja merkitystään suomalaiselle kulttuurille esitelmien, runouden ja musiikin kautta.

Jussi Huovinen oli vienalaisen runolaulun viimeinen oksa Suomessa. Lähes koko elämänsä hän eli kotikylässään Suomussalmen Hietajärven vienalaiskylässä. Vaatimaton kansanmies nousi huomaamattaan suomalaisen kulttuuriperinnön kannalta korvaamattomaksi henkilöksi. Hän oli elävä side muinaisuutemme ja viimeinen lenkki siinä Kalevalankin luoneen suullisen perinteen ketjussa, joka ulottuu jopa vuosituhansien taakse.

Runolaulajana Jussi Huovinen oli Suomessa vailla vertaa. Hänen muistiinsa oli tarttunut laaja valikoima esi-isien lauluja sekä muuta suullista perinnetietoa. Hänen lauluvarantonsa eivät jääneet vain runolauluun. Hän hallitsi runsaasti muutakin musiikkiperintöä: rekilauluja, piirilauluja, balladeja ja jopa jatsia. Hän soitti kanteletta, viulua ja haitaria sekä sävelsi itsekin.

Elokuvien kautta Jussi Huovinen tunnetaan maailmalla. National Geographicin J. R. R. Tolkienista tekemässä dokumenttielokuvassa Jussi edustaa Kalevalaan liittyvää perinnettä. Hänestä on tehty televisio-ohjelmia Karjalan tasavaltaan ja Japaniin. Viimeksi hän oli toisena päähenkilönä Selma Vilhusen Laulu-dokumentissa. Juminkeko on julkaissut cd-levyn hänen keskeisestä repertoaaristaan.

Juminkeko-säätiön ja Suomussalmen kunnan järjestämä kansalaisjuhla pidetään Teatteri Retikassa tiistaina 2.4. Klo 18. Ohjelmassa kirjailija Markku Nieminen kertoo Jussi Huovisesta perinteentaitajana ja Suomen Oscar-ehdokkaana ollut elokuvaohjaaja Selma Vilhunen Laulu-elokuvan tekovaiheista. Jussilta tallennettua runolaulua esittää Pekka Huttu-Hiltunen. Juhlassa lausutaan vielä Jussista tehtyjä runoja sekä esitetään hänen pelimannimusiikkiaan. Suomussalmelainen lasten ryhmä tuo laulutervehdyksen runolaulun patriarkalle. Juhlaan on vapaa pääsy.

Teksti: Juminkeko, lehdistötiedote 12.3.204

Share page: