Varhaiskasvatus kunnallisessa päiväkodissa
Lasten varhaiskasvatus
Varhaiskasvatus kunnallisessa päiväkodissa
Varhaiskasvatus tarjoaa alle kouluikäisille lapsille päivähoitoympäristön, jossa hän saa hoitoa ja huolenpitoa sekä ohjausta ja kannustusta kehittyäkseen minäkuvaltaan myönteiseksi. Varhaiskasvatuksen tehtävänä on yhdessä vanhempien kanssa tukea lapsen kokonaisvaltaista kehitystä. Erityistä hoitoa ja kasvatusta tarvitsevalle lapselle järjestetään kuntouttavaa varhaiskasvatusta yhteistyössä muiden lapselle kuntoutusta antavien tahojen kanssa.
Suomussalmen kunnassa toimii 1 kunnallinen päiväkoti. Päiväkodissa on 7 eri ryhmää. Varhaiskasvatusta järjestetään 1-6-vuotiaille lapsille. Päiväkoti on pääsääntöisesti auki klo 7-17 (tarvittaessa klo 6.30-17.30) ja lisäksi on yksi päiväkotiryhmä joka tarjoaa vuorohoitoa. Päiväkodin toiminta perustuu valtakunnalliseen varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin sekä Suomussalmen paikalliseen varhaiskasvatussuunnitelmaan.
Ehdot ja kriteerit
Lapsella on oikeus 20 tunnin varhaiskasvatukseen viikossa. Suomussalmella ei ole rajattu subjektiivista varhaiskasvatusta. Huoltajan ollessa työssä tai opiskelemassa lapselle tarjotaan perheen tarpeen mukainen varhaiskasvatus.
Varhaiskasvatuksen tehtävänä on tukea koteja kasvatuksessa ja edistää yhdessä vanhempien kanssa lapsen monipuolista ja tasapainoista kehitystä. Vanhempien kanssa yhdessä tehty varhaiskasvatussuunnitelma sekä päivittäiset keskustelut edistävät yhteistyötä ja auttavat henkilökuntaa ymmärtämään lasta. Varhaiskasvatuksen henkilökunnalla on vaitiolovelvollisuus.
Lapsi tuodaan hoitoon ja haetaan siten, että hoitaja on asiasta tietoinen. Jos joku muu kuin isä tai äiti hakee lapsen, on siitä ilmoitettava hoitopaikkaan. Lasta ei luovuteta päihtyneelle hakijalle.
Päiväkoteihin lounas tulee keskuskeittiöltä. Erityisruokavalioista (allergiat ym.) tulee toimittaa lääkärintodistus ja selkeät ohjeet, joita päivähoidossa noudatetaan.
Lapsen vaatetus tulee olla riittävää ja säähän sopivaa. Sisällä pidetään sisävaatteita. Vaatteet ja jalkineet tulee olla nimikoidut. Vaippaikäisille tuodaan vaipat kotoa. Päiväkodeissa lapsi tarvitsee sisätossut.
Kun lapsi sairastaa, hän ei kuulu varhaiskasvatukseen. Lapsen tulee olla ulkoilu- ja toimintakuntoinen. Jos lapsi sairastuuhoitopäivän aikana, otetaan vanhempiin välittömästi yhteyttä. Lapset ovat tapaturmavakuutettuja ja heidät toimitetaan tarvittaessa ensiapuun.
Poissaolot on ilmoitettava hoitopaikkaan mahdollisimman pian samoin muutokset hoitoaikoihin. Myös osoitteen, työpaikan ja puhelinnumeron muutoksista tulee ilmoittaa hoitopaikkaan.
VARHAISKASVATUSMAKSUT Varhaiskasvatuksen maksupäätökset tekee varhaiskasvatuksen johtaja. Maksun suuruuteen vaikuttavat perheen koko, tulot ja hoitopäivien pituus. Asiakasmaksuista löydät lisätietoa Suomussalmen varhaiskasvatuksen verkkosivuilta.
Varhaiskasvatusta voi saada lapsi, joka ei ole vielä oppivelvollinen.
Myös oppivelvollisuusikäinen voi saada varhaiskasvatusta, jos erityiset olosuhteet sitä vaativat eikä hoitoa voi muuten järjestää.
Toimintaohje
Varhaiskasvatustoimintaan tulee hakea vähintään 4 kuukautta ennen hoidontarvetta. Jos hoidontarve johtuu huoltajan äkillisestä työllistymisestä, koulutuksesta tai opiskelusta, hae paikkaa viimeistään kaksi viikkoa ennen kuin hoidon tarve alkaa. Varhaiskasvatushakemus on voimassa vuoden hakemuksen saapumispäivämäärästä
Hae varhaiskasvatuspaikkaa lapselle viimeistään neljä kuukautta ennen päivähoidossa aloittamista.
Maksullisuuden tiedot
Perheelle maksettava kotihoidontuen kuntalisä vaikuttaa siihen voidaanko lapselle myöntää varhaiskasvatuspaikkaa. Kuntalisän maksamisen ehtona on, ettei perheen kukaan lapsista ole varhaiskasvatuksen piirissä. Kuntouttavasta varhaiskasvatuksesta sovitaan aina erikseen.
Palvelun tausta ja lainsäädäntö
Varhaiskasvatuksen yhtenä toimintamuotona on päiväkotitoiminta, jota järjestetään päiväkodissa.
Varhaiskasvatuksen tavoitteena on tukea lapsen kasvua, kehitystä ja oppimista sekä edistää hänen hyvinvointiaan. Jokaiselle lapselle laaditaan päiväkodissa varhaiskasvatussuunnitelma.
Kunnallinen päiväkotihoito voi olla joko kokopäiväistä tai osapäiväistä.