Julkaisut

Kainuun kirjamessujen kirjailijavieraat julki – teosten teemana pohjoiset selviytymistarinat

Julkaistu 24.10.2024 Muokattu 25.10.2024

Suomussalmella 16.–17.11.2024 pidettävien Kainuun neljänsien kirjamessujen ja perjantaina 15.11.2024 pidettävän Raate-tapahtuman kirjailijavieraiden lista alkaa olla valmis. Tapahtumien pääjuontajana toimii aiemmistakin Raate-tapahtuman juontokeikoistaan tunnettu, tapahtumien ohjelmapäällikkö Jan Erola.

Lukevalle yleisölle tarjotaan laaja kattaus monipuolista kirjallisuutta. Erilaisuuksistaan huolimatta niitä voi luonnehtia yhteisellä nimityksellä pohjoisia selviytymistarinoita, joka useimmissa teoksissa ilmenee tavalla tai toisella.

“Saamme messuille koko joukon hienoja vieraita, paikallisesti ja alueellisesti tunnettuja sekä valtakunnallisesti nimekkäitä tekijöitä”, messujen pääkoordinaattori, Suomussalmen kirjastotoimenjohtaja Aino Satama kertoo innostuneena.  

Kirjailijavieraita saadaan myös Kainuun ulkopuolelta, osa pääsee paikan päälle ja osa on mukana videokuvan välityksellä.

Messuilla mukana ovat: Heikki Aittokoski, Tapani Bagge, Maaria Haikola, Antti Heikkinen, Heidi Jaatinen, Ella Karttimo, Raija-Liisa Kianto, Jenni Kirves, Risto Kormilainen, Ritva Kylli, Jouni Laaksonen, Petri Laukka, Eero Matero, Jouni Mölsä, Raija Oranen, Teuvo Peltoniemi, Paavo Romppainen, Esa Sirén, Sampo Terho ja Eila Valtanen.

Perjantain Raate-tapahtuma striimataan Suomussalmen kunnan YouTube-kanavalla. Kirjamessujen striimauskanavaa joudumme vielä selvittelemään, ja tiedotamme siitä myöhemmin.

Näytteilleasettajia on tiedossa jo parikymmentä. Joukossa on omaa kirjaansa myyviä kirjailijoita, kustantajia, Kainuun Kirjailijat ry sekä Ilmari Kianto, Veikko Huovinen ja Kainuun Eino Leino -seurat.

Sotahistoriaa Raate-tapahtumassa

Viikonlopun kirjamessujen vuoksi perinteinen Raate-tapahtuma antaa klo 18 lähtölaukauksen kulttuuriviikonloppuun perjantaina 15.11.2024 kahvila-ravintola Seurahuoneella.
Väitöskirjatutkija ja teoksellaan Ruma sota tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaanakin ollut Jenni Kirves saapuu paikan päälle kertomaan tänä vuonna ilmestyneestä kirjastaan He selvisivät sodasta

“Jenni Kirveen oivaltava teos kertoo sodan kauheudesta mutta myös sen keskeltä löytyvästä hyvyydestä, sodan jälkeisistä painajaisista mutta myös toivosta, läheisyydestä ja toipumisesta”, kustantajan (Wsoy) esittelytekstissä kerrotaan.

Suomussalmelle saapuva Jouni Mölsä on kirjoittanut yhdessä Markku Mantilan kanssa erittäin ajankohtaisen ja ensimmäisen painoksensa loppuunmyydyn teoksen Valehtelua, vakoilua ja valtiollista vaikuttamista — Informaatiovaikuttaminen aseena Suomessa, Venäjällä ja USA:ssa.

Paikallista näkökulmaa tuo ristijärveläinen Paavo Romppainen, jonka sotavankien kohtelua käsittelevä teos Ja kadoksiin joutui alikersantti Heikkinen ilmestyi kesällä. 

Espanjaan jo talvehtimaan ehtinyt, pitkän linjan sotakirjailija Esa Sirén kertoo videohaastattelussa uusimmasta kirjastaan Partisaanien takaa-ajo, joka nostaa esiin siviilien kohtalot. Kirjaa varten on haastateltu suomussalmelaista Eino Kinnusta, joka selvisi hengissä kahdesta selkäänsä saamastaan partisaanien luodista.

Viikonlopun aikana videolla esiintyy myös järkälemäisen Stalingradin viemärit -sotaromaanin kirjoittanut Sampo Terho. 

Ruukinkankaan koulu kirjamessujen päänäyttämönä

Lauantaina 16.11.2024 Ruukinkankaan koulun ovet avautuvat messuvieraille klo 10 ja ohjelmaa on aina 17.30 saakka. Iltatapahtumana on Ilmari Kianto -elokuva teatteri Retikassa klo 18. Sunnuntaina messut käynnistyvät klo 12, koska messukävijöille annetaan mahdollisuus osallistua Ämmänsaaren kirkossa pidettävään ja kirjamessuteemaan liittyvään messuun.

Lavalle nousee tekijöitä haastateltaviksi tai itse kertomaan aiheestaan. Väliin esitetään videolle tallennettuja haastatteluja.

Kainuulaisuutta kansien välissä

Vahvimmin paikallisuutta edustaa Kiannon 150-juhlavuoteen liittyvn Risto Kormilaisen haastattelu ja keskustelu Raija-Liisa Kiannon kanssa. Ilmari Kiannon tytär on koonnut uuden julkaisun Tilannerunot isänsä tuotannosta. 

Maaria Haikola teoksessaan Kämppäemäntiä ja laivakokkeja valottaa kainuulaisten 1940–1960-lukujen metsä- ja uittotyömaiden kämppäemäntien, uittoemäntien ja laivakokkien historiaa. Ella Karttimo on koonnut vienalaiskylien talojen ja sukujen historiaa tuoreeseen teokseen Kyllä mie šukuni tiijän – tarinoita Huovisten vienalaiskylistä.

Suomussalmelaissyntyinen, Kansan Tahdon päätoimittajana työskennellyt ja useita pakinakokoelmia ja muistelmateoksen julkaissut Eero Matero on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Laturin paperit, jossa siinäkin on taustalla todellisia tapahtumia ja joka sijoittuu Kainuuseen. 

Useita retkeilyoppaita koonneen Jouni Laaksosen uusin teos, Kainuun ja Koillismaan retkeilyopas, on mitä parhain opas niin paikallisille kuin muualta tuleville retkeilijöille.

Tietoa, historiaa ja jännitystä

Oulusta Suomussalmelle saapuvat tietokirjailijat Ritva Kylli ja Petri Laukka. Palkitusta tietokirjastaan Suomen ruokahistoriasta tunnetuksi tullut historioitsija Kylli tulee paikalle aiheenaan tuore matkaruokailua valottava teoksensa Ruokaa reissussa. Toimittaja ja tietokirjailija Laukka on yhdessä Ari Turusen kanssa kirjoittanut Paha meri - Itämereen myrskyisä historia ilmestyi keväällä.

Dekkareiden ystävien hyvin tuntema Tapani Bagge saadaan mukaan messuille ihan fyysisesti. 

Heidi Jaatinen jatkaa Vuolle-romaanillaan savolaisiin maisemiin sijoittuvaa sukutarinaa. Vuorossa on 1930-luvun nouseva oikeistoradikalismi. 

Esikoisromanissaan Kunnon kansalainen Heikki Aittokoski viljelee huumoria mielensäpahoittajan hengessä.

Videohaastattelut nähdään Antti Heikkisestä ja Teuvo Peltoniemestä sekä Suomen rakastetuimpiin kertojiin kuuluvasta Raija Orasesta.

 

Edit 25.10.2024 klo 9: Jonkin verran on sanamuotoja muutettu sisällön kuitenkaan muuttumatta. Kirjamessut striimataan, toisin kuin alkuperäisesä tekstissä väitettiin. Lisätty Esa Sirénin sijanti Espanjassa. Sampo Terhon esiintymisen ajankohtaa muokattu. Lisätty maininta Kianto-elokuvasta. Korjattu kirjan nimi: Kyllä mie šukuni tiijän – tarinoita Huovisten vienalaiskylistä.

Jaa sivu: