Julkaisut

Suomussalmen turvallisuusilta: Yhteistyöllä luodaan kokonaisturvallisuutta

Julkaistu 25.9.2024 Muokattu 25.9.2024

Suomussalmen kunta järjesti 23. syyskuuta 2024 yleisölle suunnatun turvallisuusteemaisen illan, jossa käsiteltiin ajankohtaisia turvallisuuskysymyksiä ja varautumista erilaisiin häiriötilanteisiin. 

Pyydetyissä puheenvuoroissa korostettiin yhteistyön merkitystä ja viranomaisten valmiutta vastata nykyisiin ja tuleviin haasteisiin. Kaikki viranomaistahot ja ja seurakunta ovat viime aikoina laatineet tai päivittäneet omat valmiussuunnitelmansa. Kainuussa merkittävänä kimmokkeena valmiussuunnittelutyöhön oli tykkylumitalvi 2018, ja viimeistään Venäjän hyökkäys Ukrainaan on saanut toimijat reagoimaan varautumiseen.  

Suomussalmen kunnan toimialakohtaisista valmiussuunnitelmista viimeisin käsitellään syyskuun lopun kunnanhallituksen kokouksessa. 

“Tavoitteena on kunnan palvelujen toimiminen mahdollisimman normaalisti häiriötilanteissa tai poikkeusoloissa”, kunnanjohtaja Erno Heikkinen painotti. 

Kotiin suojautuminen on ensisijainen toimenpide poikkeustilanteissa. Jos joskus tulisi tilanne, että väestön pitäisi jostakin lähteä evakkoon, on esimerkiksi Suomussalmella käytössä liikuntahalli evakuointikeskuksena. Pari vuotta sitten evakuointikeskusta esiteltiin yleisölle, joka sai tilaisuudesta tuntumaa eri toimijoiden yhteistyöhön. Mahdollisissa evakuointitilanteissa kuntaorganisaation ynnä muiden viranomaistahojen tukena olisivat mm. SPR ja seurakunta. Viime mainitun keskeisin rooli on tukea henkistä kriisinkestävyyttä.  

“Rajakunnissa erilaiset epäviralliset verkostot, kuten naapurustot, tiekunnat tai metsästysseurat, ovat arvokkaita”, kunnanjohtaja Heikkinen huomautti. 

Harvaan asutulla rajaseudulla rajavartioston käytössä oleva ambulanssi voi olla ensimmäisenä paikalla liikenneonnettomuuksissa. Rajavartiosto auttaa tarvittaessa myös esimerkiksi henkilöiden etsinnöissä.  

Valmiussuunnittelutyö ja kansainväliset haasteet 

Eri toimijoiden valmiussuunnittelutyö perustuu pitkälti kansalliseen ja alueelliseen riskiarviointiin sekä kokonaisturvallisuuden varautumismalliin. 

Kansainvälinen tilanne on muuttunut ja  ja kansainväliset haasteet, kuten hybridivaikuttaminen, ovat lisääntyneet. Suomen NATO-jäsenyydelläkin on vaikutuksensa. Ja vaikka esimerkiksi rajatilanne on tänä vuonna pysynyt rauhallisena, on tilanteen ennustettavuus huono. 

Varautumisen peruspilari on kuntalainen 

Huolimatta kaikesta viranomaisten, kuten hyvinvointialueen pelastuslaitoksen, poliisin tai kunnan tarjoamasta avusta kansalaisille eri tilanteissa, on varautumisen peruspilari kuitenkin kuntalainen.  

Kotitalouksille suunnattu 72 tuntia -konsepti opastaa omatoimiseen kolmen vuorokauden varautumiseen. Ohjeessa on listattuna tarvikkeet, jotka jokaisesta kodista olisi hyvä löytää esimerkiksi pitkän sähkökatkon varalle. 

Turvallisuusillan yleisöstä nousi vain muutama käsi, kun tarkasteltiin tarvikelistaa ja kysyttiin, kenellä löytyvät kaikki listan tarvikkeet. Esimerkiksi yhdeltä puuttuu paristoradio, toiselta varavettä ja joltakin kosteuspyyhkeitä ja ilmastointiteippiä.  

Kotivara tarkoittaa elintarvikkeita kolmeksi vuorokaudeksi. Tilanteen ei tarvitse olla edes kovin dramaattinen, jotta kotivarasta on hyötyä, sillä pelkästään flunssa voi estää kauppareissut. 

“Kotivara ei ole erillinen hätävarasto, vaan siitä käytetään tarpeen mukaan arjessa, ja käytetyn tilalle hankitaan uutta”, 72 tuntia -kouluttaja Kirsi Sahrman-Hauhia painotti. 

Monikymmenpäisen yleisön kysymyksistä ja kommenteista eniten keskustelua nostattivat matkapuhelinverkon häiriöt, joihin suurimmaksi syylliseksi kuitenkin on todettu matkapuhelinoperaattoreiden verkonrakennustyö. Uutta 5G-verkkoa rakennetaan parhaillaan samalla kun 3G-verkkoa puretaan. Rakennustöistä aiheutuu häiriöitä puhelinliikenteeseen ja joskus jopa laajakaistan toimivuuteen. 

Kunnanjohtaja Erno Heikkisen juontamassa Suomussalmen turvallisuusillassa esiintyivät Kainuun Prikaatin komentaja, pirkenr. Ari Laaksonen, Kainuun Rajavartioston apulaiskomentaja, ev.luutn. Tomi Tirkkonen, ylikomisario Hannu Rönkkö Oulun Poliisilaitokselta, Kainuun hyvinvointialueen pelastuslaitoksen valmiuspäällikkö Jonna Kolehmainen, Suomussalmen seurakunnan kirkkoherra Tatu Ryyti ja 72 tuntia -kouluttaja Kirsi Sahrman-Hauhia. 

 

Teksti ja kuva: Tuula Leskinen.

Jaa sivu: