Rajakuntien edustajat veivät viestiä päättäjille – elinvoimaisuuden kysymyksiin tarvitaan pikaisia ratkaisuja
Julkaistu 9.2.2024 Muokattu 9.2.2024Rajakuntien edustajat vierailivat perjantaina 9.2.2024 eduskunnassa muistuttamassa päättäjiä rajaseudun elinvoimaisuuden arvosta koko Suomen turvallisuudelle. Kuntajohtajien tapaamisessa paikalla oli kansanedustajia lähes kaikista poliittisista ryhmistä.
“Rajakunnat ovat suuressa roolissa puhuttaessa niin turvallisuudesta kuin itäisen ja pohjoisen Suomen elinvoimasta. Muuttuneessa maailmanpoliittisessa tilanteessa meitä testataan ehkä enemmän kuin koskaan ja siksi elinvoimaisuuden kysymyksiin tarvitaan pikaisia ratkaisuja. Nyt on aika siirtyä puheista tekoihin”, kuntajohtajat viestivät eduskuntavieraillullaan.
Kuntajohtajat käyttivät puheenvuoroja sähköverkon laajentamiseen, energiaratkaisuihin, tietoverkkoihin ja saavutettavuuteen liittyen.
“Rajan sulkeutumisen surkuttelun sijaan alueen elinvoimaisuuden mahdollisuuksista on puhuttava yhteiskunnallisessa keskustelussa entistä päättäväisemmin. Itärajalla on paljon potentiaalia esimerkiksi matkailun tai uusien innovaatioiden kehittämisessä”.
Ajankohtaiskeskustelussa puheet kääntyivät myös rajatilanteen näkymiin keväällä, koska lumien sulaessa rajavyöhykkeellä on huoli mahdollisesta maahantulijoiden määrästä. Huolta herättää myös Migrin kilpailutuksesta johtuva vastaanottokeskusten suunniteltu sulkeminen erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa.
Rajakuntien edustajat olivat Helsingin vierailullaan näkyvästi esillä myös mediassa. Kunnanjohtajat Erno Heikkinen Suomussalmelta ja Mikko Löppönen Tohmajärveltä vierailivat Ylen aamutelevisiossa, kunnanjohtaja Marjut Ahokas Ilomantsista ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Heikki Huotari Kuhmosta olivat mukana Radio Suomen päivä -ohjelmassa. Lisäksi MTV oli haastattelemassa Kuhmon kaupunginjohtaja Juhana Juntusta, Kuusamon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Matti Heikkilää ja Parikkalan kunnanjohtaja Mervi Pääkköä.
Rajakuntahanke on kymmenen itärajan kunnan yhteinen verkostohanke, jota rahoittaa Kainuun liitto. Rajakuntaverkoston tavoitteena on saada itärajan pienten kuntien ääni kuuluviin yhteiskunnallisessa päätöksenteossa maakuntaliittojen laajemman edunvalvontayhteistyön tukena.
Kuva: Rajakuntahanke / Janne Tienpää