Kasvispihvit makuraadin testissä
Julkaistu 25.3.2025 Muokattu 25.3.2025Neljä erilaista kasvistuotetta pääsi viime viikolla tiukkaan tarkasteluun, kun lasten ja nuorten makuraati maisteli ja arvioi niiden ulkonäköä, makua ja rakennetta.
– Makuraadin tarkoitus on vahvistaa lasten ja nuorten osallisuutta heitä koskevissa asioissa sekä saada etukäteen arvioita mahdollisesti ruokalistalle tulevista tuotteista, ruokapalvelupäällikkö Merja Heikkinen kertoo.
Ruukinkankaan koululla kokoontuneessa makuraadissa oli lasten ja nuorten edustajia niin varhaiskasvatuksen, perusopetuksen kuin lukiolaistenkin joukosta, parilla opetushenkilöstöön kuuluvalla aikuisella vahvistettuna. Nuorimmatkin maistelijat osasivat hyvin ottaa kantaa maisteltaviin ruokiin.
Ensimmäistä kertaa järjestetty makuraati ei jää viimeiseksi, niin hyvät kokemukset tilaisuudesta saatiin. Järjestelyistä vastanneet Ruokapalvelupäällikkö Merja Heikkinen, ruokapalvelutyönjohtaja Pirkko Härkönen ja kotitalousopettaja Arja Pänkäläinen kertovat, että seuraava makuraati järjestetään todennäköisesti ensi vuonna samoihin aikoihin. Seuraavan lukuvuoden ruokalistaa ja sen päivittämistä suunnitellaan hyvissä ajoin, ja makuraadilta saatu palaute on siinä avuksi.
Tänä vuonna testattiin kasvistuotteita, koska viime syksynä ruokalistoille tullut kasviskepukka on herättänyt mielipiteitä puolesta ja vastaan.
– Uuteen makuun ja rakenteeseen tottuminen vie aikansa, kotitalousopettaja Pänkäläinen toteaa.
Kasviskepukka pärjäsikin ennakko-odotuksia paremmin neljän kasvituotteen vertailussa. Vain valmistajan testituote vegenoppa sai kaikista arvioiduista tekijöistä paremmat pisteet. Erityisesti sen ulkonäkö viehätti raatilaisia.
– Yllättävän maukas, maku hyvä mutta mieto, mössömäinen, mukavan kokoinen ja helppo ottaa itselle sopiva määrä. Näin makuraatilaiset kommentoivat kasvisnoppaa. Kasviskepukan rapeus ja koostumus saivat kehuja.
Tarjolla olleet kaksi perinteisen kasvispihvin näköistä tuotetta saivat selkeästi huonommat pisteet ja enemmän moitteita kuin kepukat ja nopat.
Makutestin yllättäjä oli aurinkokuivatulla tomaatilla maustettu hummus, eli kikherneistä tehty tahna. Se sai makuraatilaisilta ylivoimaisesti parhaat pisteet maultaan ja rakenteeltaan. Hummusta maisteltiin ensin vaalealle leipäviipaleelle levitettynä ja sen jälkeen yhdessä kasvistuotteiden kanssa.
Ruokakasvatustyöryhmä
Koulu- ja päiväkotiruokailun kehittämiseksi ja oppilaiden osallisuuden lisäämiseksi Suomussalmelle on perustettu lasten ja nuorten ruokakasvatustyöryhmä. Yhdessä tekemällä ja suunnittelemalla (mm. erilaiset tapahtumat, teemapäivät, makuraati) pyritään lisäämään ruoan arvostusta ja luomaan ruokailuun yhteiset pelisäännöt.
Ryhmässä ovat mukana sivistys- ja varhaiskasvatuksen johtajat, Ruukinkankaan koulun rehtori, Karhulanvaaran koulunjohtaja, oppilaskunnan edustajat, keskuskeittiön ruokapalvelutyönjohtaja ja kotitalousopettaja. Tarvittaessa ryhmä voi kutsua mukaan asiantuntijoita, kuten esim. kouluterveydenhoitajan tai hyte-koordinaattorin.
Ruokapalvelupäällikön koollekutsuma ryhmä kokoontui ensimmäisen kerran helmikuussa, ja silloin päätettiin toteuttaa makuraati arvioimaan kasvisruokavaihtoehtoja.
Ruokailukysymyksiä perusopetuksen oppilaskyselyssä
Vastikään 4.–9.-luokkalaisille tehdyssä oppilaskyselyssä oli mukana ruokailuun liittyviä kysymyksiä. Ruokapalvelupäällikkö Heikkinen ei vielä ole käynyt työntekijöiden kanssa tuloksia läpi, mutta jotakin hän jo paljastaa.
Ruokailuaiheiset kysymykset koskivat lämmintä ruokaa, salaatti- ja leipävalikoimaa, ruokajuomaa, mahdollista välipalaa ja erityisruokavaliota. Vastaajien arvioinnit saivat keskiarvon 3,3 (maksimi 4). Avointa palautetta pyydettiin kasvisruokavaihtoehdoista, myös yleisesti toiveita tai kommentteja sai esittää.
– Broileripatukat palaavat ruokalistalle, niin moni oppilas esitti kyselyssä toiveen siitä, ruokapalveupäällikkö Heikkinen lupaa.
Pohdiskelun aihetta antaa oppilaiden toive monipuolisemmasta leipävalikoimasta. Ehdotukset esimerkiksi rieskan tai patongin tarjoamisen lisäämisestä eivät käy yksiin täysjyväleipää sisältävien ravitsemussuositusten kanssa.
Sekä Karhulanvaaran että Ruukinkankaan oppilailta sai hyvän arvioinnin myös keittiöhenkilökunnan ystävällisyys (keskiarvo 3,6, maksimin ollessa 4) ja keittiöhenkilökunnan asiallinen ja toimiva työskentely (keskiarvo 3,7).