22.10.2018 Nimipäivä: Anja, Anita, Anniina, Anitta

Tuotekilpailu perusteluja

Ilmoittautumisia yhteensä 38, joista tuotteen palautti 29 osallistujaa tai ryhmää, aikuisten sarjassa 17, alle 18-vuotiaiden sarjassa 12.

Varsinkin nuoret suosivat ryhmätöitä: 12 tuotteella oli yhteensä 22 tekijää! – Mirkka Eskelistä sopii kiittää kisan tunnetuksi tekemisestä koulumaailmassa.

Kilpailun taso oli korkea ja kehiteltäviä tuoteideoita ja tuotteita löytyi. Suomussalmella on taitavia käsitöiden tekijöitä, erityisen ilahduttavasti myös nuoria.

Raati kokoontui to 23.3. valtuustosalissa, jossa tuotteet olivat esillä. Kilpailuraadin jäsenet (6 hlöä) tutustuivat ensin kaikkiin tuotteisiin ja niiden tarinoihin itsekseen. Jokainen valitsi kummankin sarjan tuotteista mielestään kaksi parasta.

Arvosteluperusteina olivat kuosin ja materiaalin omaperäinen ja taloudellinen käyttö, valmiin tuotteen laatu ja käyttökelpoisuus sekä tuotteen soveltuvuus myyntiin valmistettavaksi. Tekijöiden henkilöllisyys ei ollut raadin tiedossa arvosteluvaiheessa.

Yleisessä (aikuisten) sarjassa toiselle kierrokselle yhteiseen tarkasteluun saatiin näin seitsemän tuotetta: istuintyyny, boxerit, hellemekko, reppu, huppuhuivi, T-paita ja pipohuivi.

Istuintyynyä kommentoitiin: monikäyttöinen ja hyvin ideoitu ”lahjatuote”, innovatiivinen, työn jälki hyvä. Mutta kuka raskii ottaa nuotiolle tai veneeseen, kesäteatteriin kyllä – aika haastava myydä, vaatii kehittelyä, ”luksustuote”. – tekijä Tuula Raappana

Reppua kommentoitiin: käytännöllinen, nauhojen pitäisi olla samanlaiset, hyvät värit, sininen toimii, huolella tehty – kallis ”luksustuote” – tekijä Maija Koivumäki

Huppuhuivia kommentoitiin: Omaperäinen, hyvä tuotekehittely. Huppuhuivin idea käyttökelpoinen, mutta kustannukset suuret, kallis! – tekijä Erja Keränen

Loput neljä tuottivat todella päänvaivaa ja niistä keskusteltiin pitkään. Tuomaristo päättikin voittajan lisäksi palkita kolme tuotetta kunniamaininnalla ja toivoo, että myös niiden tekijät ja työpaja Hanslankarit sopivat tuotteiden valmistamisesta myyntiin.

Kunniamaininnat: Hellemekko Hyvä idea, toteutettavissa eri pituuksina, sopii kaikille vartaloille. Kuosi tulee hyvin esiin. Helppo tehdä. – tekijä Eeva Schroderus. T-paita hyvin toteutettu, käy molemmille sukupuolille, kaipaa pientä viimeistelyä, kuosi hyvin käytetty. – tekijät ryhmä sisarukset, Terttu Helttunen. Pipohuivi hieno hellehuivi-hattu, tuttu malli, käy kaikille, ihan kiva. – tekijä ryhmä Veikko Soukka, Anne ja Petra Nurmela.

1. palkinto ”Mitäpä se hyvejää –boxerit”, tekijä Anne Juntunen, hyvä idea arkeen ja toimiva lahjatuote, , tuetut hyvät housut; (lahjetta voi jatkaa pitkiksi kalsareiksi). Tarina on kannustava ja toimii erinomaisesti tuotteen kanssa, nimikin ”Mitäpä se hyvejää –boxerit” on hyvä

Alle 18-vuotiaiden sarjassa voittajan valinta oli helpompi. Toiselle kierrokselle valittiin neljä tuotetta: pipo, toilettilaukku, vauvan body ja esiliina.

Toilettilaukku: toimiva tuote, kiva muoto, piristävän erilainen. Kuosi toimii toisen kankaan kanssa. Idea kiva, vuoriksi sopisi paremmin puuvilla. – tekijät Venla Turunen ja Milla-Elina Veteläinen

Vauvan body: hyvä idea, haastava valmistaa. Toimisi puseromallina paremmin, kun kankaassa ei ole lycraa. Sopisi lahjaksi syntyville suomussalmelaisille, söpö. Sarjatuotannossa voisi olla ongelmia. – tekijät Lea Leinonen, Henna Torvinen ja Taimi Pyykkönen

Esiliina: tuotekehittelyssä yhdistetty hyvin Suomussalmen teemat, Hossan värikallio. Kaunis väriyhdistelmä toimii. Kuosi soveltuu suorakulmaiseen essuun hyvin, tasku kiva. – tekijät ryhmä Saara Khaikovitch, Emma Hukkanen ja Johanna Kinnunen

1. palkinto: Pipo , tekijä Fiina Piittisjärvi – tämä tuote oli jokaisen tuomarin kahden parhaan listalla, ei siis ollut epäilystä voittajasta! Tuomariston perustelut: hyvä myytävä tuote, helppo valmistaa, myyntihinta pysyy kohtuullisena, sopii monelle, laadukkaasti valmistettu. Kuosi toimii tuotteessa. Kaunis, tupsut hienot. Hyvä ja siisti toteutus. – Voi toteuttaa myös yhdellä sivusaumalla ja erilaisella vuorikankaalla.

Yleisön suosikki: Reppu, tekijä Maija Koivumäki - Yleisön kommentit: Se oli hieno. Sopii kaikille. Todella hieno ja kätevä. Ihana. Reppu oli näppärän kokoinen ja tyylikäs. Tosi hieno. Varmasti käyttöä löytyy sekä lapsille että aikuisille. – Yleisöarvonnassa äänet (245) jakautuivat hyvin monien tuotteiden kesken, mutta voittajasta ei ollut epäselvyyttä. – Myös toiseksi eniten ääniä saanut tuote oli reppu!